Doorgaan naar hoofdcontent

Recensie: "De auteur schijnt daarbij vergeten te zijn dat optimisme een morele plicht is"

Liberales, Klimaatparadox, recensie Mark Bienstman
Wat de auteur probeert aan te tonen, is dat er een interne paradox zit in de nu stilaan universele bekommernis voor een beter en gezonder leefmilieu. Om een lang verhaal kort te maken: stel dat w er met zijn allen in slagen om wereldwijd te komen tot een beter, gezonder, duurzaam leefmilieu met een productieapparaat dat zich aan deze nieuwe vereisten heeft aangepast. Dan zal één van de gevolgen daarvan zijn dat er aanzienlijk minder overlijdens zullen zijn ten gevolge van aandoeningen aan de luchtwegen. Minder overlijdens dus door minder fijn stof, CO², stikstof in de lucht. Maar ook dank zij van gezondere voeding door minder schadelijke stoffen in ons voedsel zoals zware metalen en plastic.

Uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen

Goed zo, maar minder overlijdens betekent dan wel een nog snellere aangroei van de wereldbevolking. En precies die aangroei van de wereldbevolking legt de grootste druk op ons leefmilieu. Want al die bijkomende mondjes moeten gevoed worden, en zoeken later een dak boven hun hoofd en eens ze een redelijk inkomen verwerven, willen zich allerlei al dan niet noodzakelijke consumptiegoederen aanschaffen. Dit alles leidt dus tot een nog snellere uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen.

Club van Rome

Om dit doemscenario te onderbouwen, verwijst de auteur naar de opeenvolgende rapporten  van de zogenaamde Club van Rome met het rapport Grenzen aan de groei uit 1972 en later bijgewerkt met in het totaal 42 subrapporten. Hoewel van in het begin de Club van Rome de (te snelle) bevolkingsaangroei als één van de grootste problemen heeft aangekaart, is dit aspect heel snel op de achtergrond, om niet te zeggen  in de vergetelheid  geraakt.

Vaticaan

Zou het kunnen dat daar de invloed  en het discrete lobbywerk van onder meer het Vaticaan  en andere religieuze fanatici (ook de Islam is geen voorstander van een restrictief geboortebeleid) zijn werk heeft gedaan? Zou het kunnen dat rechtse  politici, die ook al geen voorstander zijn van welke vorm van geboortebeperking dan ook, dit religieus argument gebruiken of misbruiken om zo feitelijk de agenda van hun broodheren (de grote, puur kapitalistisch geïnspireerde ondernemers) uit te voeren? Want hoe sneller de bevolking stijgt, hoe lager zij de lonen  kunnen houden. Zelfs  in het recente klimaatakkoord van Parijs komt de bevolkingsgroei quasi niet ter sprake. Tot daar kunnen we de auteur zeker volgen.

Bevolkingsbeleid

Waar wij persoonlijk meer moeite mee hebben, is dat hij wel heel snel voorbijgaat aan een aantal alternatieve pistes. Voor ons is het géén of/of verhaal, maar wel een en/en verhaal. De zorg voor een beter leefmilieu kan immers perfect samengaan met een meer voluntaristisch  bevolkingsbeleid. Vooreerst kan er nog veel meer gebeuren langs de kant van het recycleren van de schaarse grondstoffen die wij tot nu toe reeds opgebruikt hebben. Nog teveel, zelfs dure grondstoffen  zoals de schaarse edelmetalen die verwerkt zijn in al onze elektronische toestellen, worden zonder meer gedumpt. En dan liefst in een veraf gelegen derdewereldland, in de plaats van die opnieuw te gebruiken. Ook moet het mogelijk zijn om, met alle creatieve en technologische kennis die wij hebben, nieuwe producten te maken die minder beslag leggen op schaarse grondstoffen. Zie de denkpiste van Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things,  een boek uit 2002 over duurzaam ontwerpen van William McDonough en Michael Braungart. Dus langs de kant van het leefmilieu en klimaatbeheer is er nog heel wat te doen, vooraleer we echt op de grenzen zullen aanbotsen.

Gezinsplanning en geboortebeperking

Maar ook, en vooral, langs de kant van de bevolkingsgroei is nog  heel veel mogelijk. In heel wat landen heeft de bevolking nog geen of alleszins onvoldoende toegang tot de kennis rond gezinsplanning en geboortebeperking. Toegang tot voorbehoedsmiddelen (tijdelijk, zoals de pil en/of het condoom, of meer permanent zoals sterilisatie eens het gewenste kinderaantal in een gezin is bereikt, is nog steeds heel problematisch. Zoals minister Alexander de Croo in zijn recent boek De eeuw van de vrouw ook aangeeft: het aantal verkrachtingen en ongewenste zwangerschappen ligt in veel landen nog steeds schrikbarend hoog. Misbruikte vrouwen hebben enkel toegang tot dubieuze praktijken rond zwangerschapsonderbreking.

Malthus

Kortom er is nog een hele weg af te leggen op het gebied van opvoeding, onderwijs en emancipatie van en respect voor de vrouw. Als op al deze gebieden substantiële vooruitgang zou worden gemaakt, zal de bevolkingsgroei vanzelf  binnen redelijke en dus beheersbare perken blijven. De alternatieve, lees Malthusiaanse, piste is al helemaal uitgesloten. De bevolking kan alleen maar dalen als er voldoende mensen sterven aan allerlei ziekten en/of epidemieën. Dus als er maar voldoende gewelddadige conflicten zijn, als we niet tussenkomen bij humanitaire rampen en natuurcatastrofes, als we stoppen met geld te steken in het onderzoek naar levensreddende geneesmiddelen, dan komt het wel goed. Moreel verwerpelijk natuurlijk. De auteur schijnt daarbij vergeten te zijn dat optimisme een morele plicht is, zoals sir. Karl Popper ooit stelde. Jammer.

Van Druenen Peter, De klimaatparadox. Bevolkingsgroei of klimaatbeheer, Cossee, 2018

Recensie door Mark Bienstman op:
http://www.liberales.be/teksten/2018/11/2/de-klimaatparadox-van-druenen-peter

Reacties

Populaire posts van deze blog

Schrijver Jan Van Toortelboom bezoekt lezing over De Klimaatparadox en schrikt

Donderdag 17 januari 2019 mocht ik acte de présence geven tijdens 'Klankboek' in Ossenisse. Dat zijn maandelijkse avonden met literatuur en muziek. Het publiek bestond uit Zeeuws-Vlamingen en Vlamingen, een optimaal recept voor gezelligheid! Jan Vantoortelboom Onder hen de schrijver Jan Vantoortelboom, bekend van boeken als De verzonken Jongen , Meester Mitraillette , De man die haast had en De Drager . Binnenkort verschijnt Jagersmaan . www.facebook.com/jan.vantoortelboom

Quote 12: Goed en kwaad

“Verbrandingsmotoren? Weg ermee! Elektrisch rijden is de toekomst. Led-verlichting contra gloeilampen is nog zo’n echtpaar van goed en kwaad, net als de duo’s windmolens–kolencentrales, tofu–rundvlees, ambachtelijkheid–industrie, boomplantdagen–ontbossing, kweekvis–overbevissing, recycling–afvalbergen, om er maar eens een paar te noemen. Het is allemaal goedbedoeld en de oplossingen dragen zeker bij aan een beter milieu, maar de vraag is of we er de stijging van de zeespiegel en andere rampen mee kunnen voorkomen.”

Opinie: "Peter van Druenen schetst een somber maar wel realistisch beeld; ik hoop voor ons dat hij ongelijk krijgt"

Het interessante boek De Klimaat Paradox van Peter van Druenen (uitgeverij Cossee) handelend over bevolkingsgroei of klimaatbeheer stelt duidelijk dat de geweldige bevolkingsgroei nauwelijks afgewend kan worden. Hij neemt China als voorbeeld en stelt duidelijk dat de een-kind-politiek eigenlijk ook gefaald heeft. Hij haalt de geleerde econoom en theoloog Malthus erbij die ons 4 eeuwen geleden al duidelijk maakte dat de grote bevolkingstoename gekoppeld aan de onvermijdelijke toename van de consumptie en dus de productie het einde van de mensheid moet betekenen. Zijn boek, ook als je het niet met hem eens bent, zet je wel aan het denken. 3 aardbollen Het is waar dat wij 3 aardbollen nodig hebben om onze consumptie te bevredigen. Helaas hebben we er maar één. Peter van Druenen schetst (...) een somber maar wel realistisch beeld. Ik hoop voor ons dat hij ongelijk krijgt. Afrika-nieuws Dit fragment komt uit een artikel van Aart van der Heijde, consultant voedselveiligheid in Afrika-