Doorgaan naar hoofdcontent

Documentaire: Building Bridges (2018)


Film by the Sea
Op 13 september 2018, tijdens Film by the Sea in Vlissingen mocht ik de documentaire Building Bridges van Nadine Smits en Carlijn Mulder inleiden, met uiteraard een verwijzing naar mijn boek De Klimaatparadox.

Regisseur: Carlijn Mulder, Nadine Smit
Lengte: 29
Jaar: 2018

Samenvatting
Tegenwoordig weten de meeste mensen in Nederland dat klimaatverandering een bedreiging vormt en veel mensen maken zich zorgen. Waarom onderneemt dan niet iedereen actie? De HZ-studenten Nadine Smits en Carlijn Mulder gaan op reis in Nederland en in landen waar klimaatverandering meer zichtbaar is om met eigen ogen te zien waar het klimaatprobleem nou eigenlijk om draait. Ze spreken verschillende mensen en verschillende doelgroepen variërend van de boeren in de Mekong Delta en het Wereld Natuur Fonds in Indonesië tot de overheid in Dubai en de politie in de Filipijnen. Is klimaatverandering nou echt alleen maar lastig of brengt dit juist ook kansen en mogelijkheden met zich mee?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Schrijver Jan Van Toortelboom bezoekt lezing over De Klimaatparadox en schrikt

Donderdag 17 januari 2019 mocht ik acte de présence geven tijdens 'Klankboek' in Ossenisse. Dat zijn maandelijkse avonden met literatuur en muziek. Het publiek bestond uit Zeeuws-Vlamingen en Vlamingen, een optimaal recept voor gezelligheid! Jan Vantoortelboom Onder hen de schrijver Jan Vantoortelboom, bekend van boeken als De verzonken Jongen , Meester Mitraillette , De man die haast had en De Drager . Binnenkort verschijnt Jagersmaan . www.facebook.com/jan.vantoortelboom

Hippocratie

Ik ben het woord nog nergens tegengekomen: Hippocratie, dus munt ik hem zelf maar even. Betekenis: staatsvorm waarin de doctrines van de medische stand boven die van de vigerende staatsvorm zijn gesteld. Naar: Hippocrates, de man van de artsen-eed waarin het heil der zieken centraal staat. Het instellen van een Hippocratie zou tijdelijk moeten zijn: alleen in tijden van ziekte en dreigende massasterfte. Helaas, net nu wereldwijd de hippocratische noodwetten worden versoepeld, lijkt een tweede coronagolf aanstaande. China is al in rep en roer. En: voor zover ik weet spelen economen, psychologen en sociologen in de meeste landen nog steeds de tweede viool. Voor Nederland is nu de vraag: waren halen we straks die tweede 200 miljard vandaan?

Recensie: "Essay maakt het klimaatprobleem nog paradoxaler"

Historicus, auteur, uitgever en internetpionier Peter van Dreunen (1952) komt met een betoog over het klimaat. Een essay dat de naam De klimaatparadox. Bevolkingsgroei of klimaatbeheer draagt.   Van Druenen onderkent het klimaatprobleem. De aarde warmt te snel op en dat heeft verscheidene rampen tot gevolg. Echter, onze meelevendheid voor de medemens is volgens hem onderdeel van het probleem en dat levert een paradoxale situatie op:  ‘We investeren in klimaatbeheer en medemenselijkheid, maar voeden daarmee het monster dat eruit voortkomt, het monster van overbevolking, van grote druk op de grondstoffenvoorraden en voedselbronnen, van milieuvervuiling – dat is de klimaatparadox.’  Club van Rome Om inzicht te creëren in deze paradox en om zijn betoog te ondersteunen, verwijst Peter van Druenen meermaals naar het onderzoek van de Club van Rome uit 1972. Deze onderzoeksclub, bestaande uit wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven, kwam in de jaren ‘70 al met...