Doorgaan naar hoofdcontent

Oltmans, W., Grenzen aan de groei

Oltmans, W., Grenzen aan de groei
Oltmans, W., Grenzen aan de groei (1974), deel 1
Oltmans, W., Grenzen aan de groei (1974), deel 2

In zijn tweedelige interviewbundel Grenzen aan de groei uit 1973 en 1974 sprak de journalist Willem Oltmans met 125 wetenschappers en wereldleiders over de onderzoeksuitkomsten van Meadows. Onder de geïnterviewden vinden we, naast de oprichters van de Club van Rome King en Peccei, illustere namen als Oe Thant, Jan Tinbergen, Margaret Mead, Sicco Mansholt, Claude Lévi-Strauss, Noam Chomsky, Herbert Marcuse en Indira Gandhi. Oltmans was een van de journalisten geweest die al in 1971 ruchtbaarheid had gegeven aan de inhoud van het onderzoek. In een van de interviews ondernam Oltmans een geslaagde poging af te rekenen met het linkse bezwaar dat de Club van Rome een eliteclub zou zijn. Wetenschapper Adam Schaff, geconfronteerd met een enigszins suggestieve vraag – Oltmans had het over de ‘zogenaamde progressieve publiciteitsmedia in het Westen’ – vond dit soort commentaren ongefundeerd en primitief en wees erop dat de grote revolutionairen uit de geschiedenis vaker uit de elite afkomstig waren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie in De uil van Minerva

Het is jammer dat Thierry Baudet de 'Uil van Minerva' heeft misbruikt voor zijn overwinningsspeech uit 2019. Het begrip heeft daardoor een bijklank gekregen die - op zijn zachtst gezegd - niet als positief kan worden gekwalificeerd. In de Griekse mythologie vergezelt deze vogel Pallas Athena, de godin van de wijsheid en was daarmee een symbool voor kennis en wijsheid. De Uil van Minerva is ook een Nederlandstalig tijdschrift voor geschiedenis en wijsbegeerte van de cultuur, uitgegeven onder auspiciën van de Universiteit van Gent. In de vierde editie van jaargang 32 staat een zeer uitgebreide, onderbouwde en op onderdelen behoorlijk kritische recensie van milieuwetenschapper Stijn Neuteleers over  mijn De Klimaatparadox :  De Klimaatparadox Het thema van de bevolkingsgroei speelt een vreemde rol in het milieudebat. Enerzijds rust er een zeker taboe op: er is geen echt debat over dit thema binnen milieukringen. Dit is voor van Druenen het startpunt van zijn analyse en tegeli

Klimaatdebat in de Drvkkery in Middelburg op 2 november 2018

Staat daar nou 'en dergelijke' ? ;-)

Hippocratie

Ik ben het woord nog nergens tegengekomen: Hippocratie, dus munt ik hem zelf maar even. Betekenis: staatsvorm waarin de doctrines van de medische stand boven die van de vigerende staatsvorm zijn gesteld. Naar: Hippocrates, de man van de artsen-eed waarin het heil der zieken centraal staat. Het instellen van een Hippocratie zou tijdelijk moeten zijn: alleen in tijden van ziekte en dreigende massasterfte. Helaas, net nu wereldwijd de hippocratische noodwetten worden versoepeld, lijkt een tweede coronagolf aanstaande. China is al in rep en roer. En: voor zover ik weet spelen economen, psychologen en sociologen in de meeste landen nog steeds de tweede viool. Voor Nederland is nu de vraag: waren halen we straks die tweede 200 miljard vandaan?