Doorgaan naar hoofdcontent

Meadows, D.H., The Limits to Growth

Meadows,  The Limits to Growth
Meadows, D.H., Meadows, D.L., Randers, J., Behrens, W.W., The Limits to Growth. A Report for the Club of Rome’s Project on the Predicament of Mankind (1972)

De Club van Rome werd opgericht in 1968 door een groep Europese industriëlen en wetenschappers die hun zorgen over de toekomst van de wereld onder de publieke aandacht wilden brengen. Ze onderscheidden vijf problemen:
- overbevolking,
- tekortschietende voedselproductie,
- groeiende industrialisatie,
- uitputting van natuurlijke hulpbronnen,
- toenemende vervuiling.

De Club wilde politici stimuleren maatregelen te nemen teneinde deze schadelijke ontwikkelingen een halt toe te roepen. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd in Rome. Daarna kwam het gezelschap elk jaar in een andere stad bij elkaar. De Club initieerde verschillende wetenschappelijke onderzoeken die wereldkundig werden gemaakt door middel van rapporten. De eerste grote publicatie in 1972 was meteen raak en kreeg de titel The Limits to Growth, A report for The Club of Rome’s Project on the Predicament of Mankind.

De Nederlandse vertaling werd kortweg gepubliceerd onder de naam Rapport van de Club van Rome, als 500ste Aula-pocket in de gelijknamige populair-wetenschappelijke reeks van uitgeverij Het Spectrum.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Schrijver Jan Van Toortelboom bezoekt lezing over De Klimaatparadox en schrikt

Donderdag 17 januari 2019 mocht ik acte de présence geven tijdens 'Klankboek' in Ossenisse. Dat zijn maandelijkse avonden met literatuur en muziek. Het publiek bestond uit Zeeuws-Vlamingen en Vlamingen, een optimaal recept voor gezelligheid! Jan Vantoortelboom Onder hen de schrijver Jan Vantoortelboom, bekend van boeken als De verzonken Jongen , Meester Mitraillette , De man die haast had en De Drager . Binnenkort verschijnt Jagersmaan . www.facebook.com/jan.vantoortelboom

Quote 12: Goed en kwaad

“Verbrandingsmotoren? Weg ermee! Elektrisch rijden is de toekomst. Led-verlichting contra gloeilampen is nog zo’n echtpaar van goed en kwaad, net als de duo’s windmolens–kolencentrales, tofu–rundvlees, ambachtelijkheid–industrie, boomplantdagen–ontbossing, kweekvis–overbevissing, recycling–afvalbergen, om er maar eens een paar te noemen. Het is allemaal goedbedoeld en de oplossingen dragen zeker bij aan een beter milieu, maar de vraag is of we er de stijging van de zeespiegel en andere rampen mee kunnen voorkomen.”

Opinie: "Peter van Druenen schetst een somber maar wel realistisch beeld; ik hoop voor ons dat hij ongelijk krijgt"

Het interessante boek De Klimaat Paradox van Peter van Druenen (uitgeverij Cossee) handelend over bevolkingsgroei of klimaatbeheer stelt duidelijk dat de geweldige bevolkingsgroei nauwelijks afgewend kan worden. Hij neemt China als voorbeeld en stelt duidelijk dat de een-kind-politiek eigenlijk ook gefaald heeft. Hij haalt de geleerde econoom en theoloog Malthus erbij die ons 4 eeuwen geleden al duidelijk maakte dat de grote bevolkingstoename gekoppeld aan de onvermijdelijke toename van de consumptie en dus de productie het einde van de mensheid moet betekenen. Zijn boek, ook als je het niet met hem eens bent, zet je wel aan het denken. 3 aardbollen Het is waar dat wij 3 aardbollen nodig hebben om onze consumptie te bevredigen. Helaas hebben we er maar één. Peter van Druenen schetst (...) een somber maar wel realistisch beeld. Ik hoop voor ons dat hij ongelijk krijgt. Afrika-nieuws Dit fragment komt uit een artikel van Aart van der Heijde, consultant voedselveiligheid in Afrika-