Doorgaan naar hoofdcontent

De mussen van Mao en de gloeilampen van nu

Mussen, Mao, gloeilampen
In 'De Klimaatparadox' maak ik een vergelijking tussen het massaal uitroeien van mussen in het China van Mao Zedong in 1958 en het al even massaal vervangen van gloeilampen in de westerse wereld, enkele jaren geleden. De campagne in China was bedoeld om hongersnoden tegen te gaan; de vogels vraten de tarwe op die was bedoeld voor de hongerende bevolking.

De maatregel maakte onderdeel uit van de Vier Plagen-campagne waarbij ook ratten, vliegen en muggen het moesten ontgelden. Er zijn filmbeelden bewaard van grote groepen Chinezen die over de akkers renden, schreeuwden, trommelden op metalen emmers en zo de mussen dwongen om te blijven vliegen totdat ze er letterlijk bij neervielen. De lijkjes moesten worden verzameld en ingeleverd. Uiteindelijk werden er meer dan twee miljard vogels gedood.

Het resultaat was catastrofaal: het land kreeg te maken met een enorme toename van ander schadelijk ongedierte, zoals sprinkhanen, waardoor de oogsten nog slechter uitpakten dan voorheen. Het beeld van de strijd van de Maoïsten tegen de mussen drong zich bij mij vele jaren later weer op toen honderden miljoenen burgers wereldwijd de milieuvervuilende gloeilampen in hun schemerlampen gingen vervangen door spaarlampen. De wereld was gered!

Het boek 'De Klimaatparadox kost 15 euro en is te verkrijgen bij alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Online o.a. bij Bol.com en bij de uitgever: http://www.cosseewebshop.com/de-klimaatparadox.html.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Klimaatparadox in de Week van het Zeeuwse boek

Compilatie van ingezonden brieven in Elsevier Weekblad

Naar aanleiding van mijn artikel over De Klimaatparadox in Elsevier Weekblad van 15 november 2018 zijn er veel ingezonden brieven binnengekomen. De redactie maakte een representatieve compilatie.


Repliek op De Klimaatparadox: "Is the world's population explosion threatening our climate efforts?"

Is the world’s population explosion threatening the efforts we’re about to do to save the climate for further warming up? “It doesn’t matter how many people live on earth, as long as we manage to create a society without burning fossil fuels, it’s the fastest way to success”, historian Peter van Druenen states in an opinion article in De Standaard. According to the Dutch historian, specialized in climate matters and author of ‘The Climate Paradox’ (De klimaatparadox),”The world’s population should go down to save the planet. Couples should have fewer children to decrease their ecological footprint” are often heard statements. But they are incorrect.

Hilde van Raemdonck over de Klimaatparadox Zie voor het gehele artikel op de website New Mobility News: https://newmobility.news/2018/11/06/creating-an-emission-free-society-the-only-key-to-climate-success/