Doorgaan naar hoofdcontent

Over de auteur

Peter van DruenenPeter van Druenen (1952) is schrijver, historicus, bestuurder en uitgever. Zijn professionele achtergrond is nogal een lappendeken en laat zich samenvatten in zes beroepsrichtingen: leraar, historicus, schrijver, uitgever, ICT-er en bestuurder. Na ruim tien jaar met plezier te hebben gewerkt in het onderwijs, richtte hij in 1986 in Rotterdam een uitgeverij van historische boeken op: Uitgeverij Waterstad. 

Zijn ervaringen tijdens een tussenstop als uitgever-in-loondienst én de verwachtingen van het toen nog prille internet, motiveerden hem om in 1995 een internetbedrijf op te richten dat eerst Edit.nl heette en later EXED internet. EXED groeide uit tot een van de grotere internetbedrijven en -uitgeverijen van Nederland op het gebied van gezondheid en Internet Publishing. De onderneming ging in 2010 op in de MixCom Media Group, waarvan hij tot 2015 bestuursvoorzitter was en van september 2015 tot oktober 2017 algemeen directeur. 

Peter heeft gedurende zijn hele loopbaan geschreven. Hij begon hiermee in 1985 en is dat, met tussenpozen en naast zijn werk en ondernemerschap, altijd blijven doen. Zijn eerste publicaties waren wetenschappelijke artikelen over sociaal-economische geschiedenis. Daarna volgden 12 bedrijfshistorische boeken en enkele tientallen artikelen. In het begin van de jaren negentig schreef hij over politieke en culturele onderwerpen en kort daarna, in nationale en internationale tijdschriften, over e-learning. Voor Vissers, Kapers, Arbeiders werd hij in 2015 genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs. In september 2018 verscheen De Klimaatparadox, een zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom het thema Overbevolking uit het klimaatdebat is verdwenen. 

Zijn nieuwste boek is uitgegeven door de Amsterdam University Press: Meten en tellen. Stedelijke inwonertallen in de Lage Landen: een alternatieve benadering. Dit was tevens zijn proefschrift waarop hij op 2 september 2022 in Utrecht promoveerde.

In mei 2020 werd Peter voorzitter van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Hij is als bestuurder ook actief bij verschillende andere cultuurhistorische en wetenschappelijke organisaties.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Krijg nou niks: Sylvain Ephimenco heeft ook eindelijk De Klimaatparadox' gelezen:

[Het lijk in de kast] We hebben de recente film 'A life on our planet' van David Attenborough niet nodig om te weten hoe de zaken erbij staan: beroerd en het wordt steeds erger." Zo begint de heldere en waardevolle bijdrage van lezer Pier Bergsma over beperking van de bevolkingsgroei (Opinie, dinsdag). Ik had toevallig net op Netflix het alarmsignaal van bioloog en natuurfilmer David Attenborough (1926) zien en horen loeien: als extreem uidijende soort die afkoerst op de zesde massa-extinctie 'hebben we de wereld verwoest' zei hij. Maar deze film is niet alleen kommer en kwel. De 94-jarige Attenborough eindigt met een optimistische noot: niets is nog verloren want met duurzame energiebronnen, herbebossing en plantaardig voedsel kunnen we hopen op een grondige restauratie van onze planeet. Er is ook iets in zijn film dat opmerkelijk genoemd mag worden: Attenborough legt de link met overbevolking als het gaat om de vernietigingen die de mens aan zijn leefomgeving aan...

Las ook Midas Dekkers 'De Klimaatparadox'?

Vorige week dacht ik na het zien van de documentaire 'The Planet of the Humans' dat de maker Michael Moore mijn boek-essay 'De Klimaatparadox' had gelezen. Dat was natuurlijk niet zo, want het boek is niet in Engelse vertaling verschenen. Deze week lag de oorsprong van een nieuw déjà vu dichter bij huis: bioloog Midas Dekkers benoemt de te omvangrijke en teveel consumerende wereldbevolking als een van de grotere problemen van deze tijd en als medeveroorzaker van de huidige coronacrisis: "Waar te veel mensen worden geboren, moeten genoeg mensen sterven. Niet als straf van God, maar als gevolg van de manier waarop Moeder Natuur haar huishouden bestiert". En dat was precies het hoofdonderwerp van 'De Klimaatparadox'. Mijn stelling ging nog iets verder: de bevolking groeit zo snel omdat we alsmaar ouder willen worden en steeds banger zijn geworden voor de dood van onszelf en die van anderen: "Wij voeden het monster dat de aarde uiteindelijk om z...

Schrijver Jan Van Toortelboom bezoekt lezing over De Klimaatparadox en schrikt

Donderdag 17 januari 2019 mocht ik acte de présence geven tijdens 'Klankboek' in Ossenisse. Dat zijn maandelijkse avonden met literatuur en muziek. Het publiek bestond uit Zeeuws-Vlamingen en Vlamingen, een optimaal recept voor gezelligheid! Jan Vantoortelboom Onder hen de schrijver Jan Vantoortelboom, bekend van boeken als De verzonken Jongen , Meester Mitraillette , De man die haast had en De Drager . Binnenkort verschijnt Jagersmaan . www.facebook.com/jan.vantoortelboom